неділю, 15 травня 2016 р.

Тут виховують патріотів

14 травня 2016 року призери обласного етапу конкурсу-захисту МАН наукової секції "Історія України" змогли взяти участь у вшануванні пам'яті кошового отамана Костя Гордієнка на території історико-культурного заповідника "Кам'янська Січ".
Так, Дмитро Лисенко, разом зі своїм науковим керівником, за сумісництвом курінним отаманом Білозерської районної організації Українського козацтва "Платнірівський курінь", Валерієм Кудлаєм взяли участь у цьому святковому дійстві.
На нього прибули козацькі організації з усієї області. Урочистості були організовані за підтримки Херсонської обласної адміністрації.





Після молебня біля могили Костя Гордієнка, біля флагштоку з великим державним прапором пройшла урочиста частина, яку відкрив голова облдержадміністрації Андрій Гордєєв. За виступами очільника області та Бериславського району, представників козацьких організацій розпочалися фольклорні співи народних колективів та показові виправи козаків з рукопашу. Завершилося святкування козацьким кулішем та частуваннями учасників цього народного дійства. Доповнювали атмосферу заходу святковий ярмарок, на якому раойни області представляли свою продукцію, народні умільці пропонували свої вироби та реконструктори козацької минувшини, які демонстрували побут тогочасних козаків та хвацько стріляли з автентичних фальконетів та самопалів.

Дмитро Лисенко, який захистив наукову роботу за темою: "Військове мистецтво Запорізького війська" був у щирому захваті від побаченого.


- Коли вивчаєш цей період теоретично це одне, а коли бачиш його на практиці, доторкаєшся до історії вживу це зовсім інші емоції - ділиться враженнями Дмитро.
Так, додає Валерій Кудлай це теж одна із форм навчання - історія на практиці. Дорогою до Кам'янської Січі я розповідав Дмитру і нашим попутникам з Білозерської райдержадміністрації, які люб'язно взяли нас з собою на свято, про місця козацької слави, які ми проїжджали. Це і село Тягинка, де вперше в історії згадується про козаків, і пам'ятник
Богдану Хмельницькому, що стоїть на Бериславському шляху, і сам Берислав, колишній турецький Кизи-кермен, взятий Іваном Мазепою. Крім того це і патріотичне виховання. Людина, яка знає і бачила це на власні очі і пропустила це через себе поважатиме і любитиме свою Батьківщину і ніколи під прапорами чужої держави не піде знищувати її на побігеньках у окупанта. Тому що знання свого справжнього минулого це надійне щеплення від комплексу яничарства, коли українці зрікаються Батьківщини, пам'яті предків та зрештою себе і стають витратним матеріалом у наших ворогів, які їхніми трупами мостять шлях до своїх реваншистських цілей.


Немає коментарів:

Дописати коментар